De huizenprijzen zijn fors gestegen en ruimschoots boven de piek van juli 2022 beland.
Maar in Nederland is er sprake van een relatief hoge inflatie. Als je de inflatie meerekent, dan ziet de ontwikkeling van de huizenprijs er anders uit.
Bekijk hier wat de inflatie doet met de huizenprijs en je hypotheek.
De huizenprijzen stijgen al maandenlang met zo’n 10 procent. En volgens de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de piek van juli 2022 al ruimschoots overstegen. Maar is dat nog zo als je de huizenprijzen corrigeert voor inflatie? Ofwel, wat is de reële waarde van woningen?
In mei zijn de huizenprijzen met 9,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldde het CBS. Daarvoor stegen de huizenprijzen tien maanden op rij met (meer dan) 10 procent op jaarbasis. De gemiddelde verkoopprijs kwam in mei uit op 472.000 euro, zo’n 26.000 euro hoger dan in mei vorig jaar.
Het CBS houdt de ontwikkeling van de huizenprijzen bij in de prijsindex bestaande koopwoningen. Daarin bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen in juli 2022 een piek, om daarna enige tijd te dalen. Sinds juni 2023 is de trend weer stijgend. Afgelopen mei lagen de prijzen gemiddeld 11,7 procent hoger dan in de piek in juli 2022.
Is dat ook het geval als je rekening houdt met inflatie. Inflatie betekent dat prijzen stijgen, waardoor je minder kan kopen. Je geld is dus minder waard. Door inflatie is je koopwoning minder waard dan het lijkt. In Nederland kwam de inflatie in mei uit 3,3 procent, dat is relatief hoog. Gestreefd wordt naar 2 procent. De inflatie in de eurozone ligt al rond de 2 procent.
Financieel intermediair van Bruggen Adviesgroep heeft in zijn nieuwsbrief van deze week de ontwikkeling van de huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie. Deze reële index van de huizenprijzen heeft Van Bruggen naast de nominale prijsindex van de huizenprijs gezet, waarin geen rekening gehouden is met inflatie.

Te zien is dat de nominale huizenprijs (blauwe lijn) in mei 2025 ruimschoots boven de piek van juli 2022 uitkomt. Terwijl de reële huizenprijs (oranje lijn) nog iets onder de piek van juli 2022 ligt. Van Bruggen Adviesgroep merkt op dat het verschil wel kleiner wordt, omdat de huizenprijzen sneller stijgen dan de inflatie. Verwacht wordt dat ook de reële huizenprijs binnenkort opnieuw piekt.
Hoewel de hoge inflatie misschien slecht nieuws is voor je portemonnee, is het goed nieuws voor je hypotheek. Het voordeel is het beste te schetsen met een aflossingsvrije hypotheek, waarbij de maandlasten alleen bestaan uit rente en je gedurende de looptijd niets aflost.
Sloot je begin 2020 een aflossingsvrije hypotheek af van 400.000 euro, dan is dat bedrag in mei 2025 nog steeds hetzelfde. Maar door inflatie voelt het bedrag minder zwaar, omdat je inkomen meesteeg met de inflatie. In euro's van 2020 is de hypotheekschuld geslonken naar 316.328 euro. Daardoor geef je een kleiner deel van je inkomen uit aan maandlasten.